AAU logo

Visningsside

Mette Buchardts tiltrædelsesforelæsning

CfU's forskningsgruppeleder, Mette Buchardt, afholdt onsdag den 22. maj sin tiltrædelsesforelæsning som professor.

Lagt online: 19.06.2019

Onsdag den 22. maj var en glædelig dag for CfU, eftersom Professor Mette Buchardt afholdt sin tiltrædelsesforelæsning. Forelæsningen havde titlen "Velfærds- og nationalstatens uddannelses- og dannelsespolitikker. Historiske perspektiver på samtidens udfordringer", og Buchardt forelæste om uddannelsessystemets historiske rolle i at danne og udvikle borgere, og kom ind på hvorvidt formålet i en historisk europæisk kontekst er og har været uddannelse til arbejdsmarkedet eller dannelse til livet. Disse spørgsmål trækker tråde tilbage til især det 19. århundrede, og de er fortsat yderst relevante i dag. Buchardt pointerede at uddannelsespolitikker ikke alene er et spørgsmål om centrale politiske beslutninger, men f.eks. også om klasserummets politikker og om offentlige kampe om udvælgelse af ”den rigtige viden”  og ”de rigtige erfaringer” til fremtiden. 

Gennem tiltrædelsesforelæsningen blev de tilhørende klogere på Buchardts interdisciplinære forskning, hvordan forsknings i uddannelsespolitikkens historie kan bidrage til forståelsen af samtidige udfordringer i uddannelsessystemet og i velfærdsstaen, og hvordan uddannelsespolitik historisk set er blevet benyttet som værktøj til at afgøre hvem der "hører med".

Der var stor opbakning fra både venner, familie og kolleger fra nær og fjern. Professor i anvendt uddannelsesvidenskab Karin Sporre var kommet fra Umeå Universitet og holdte en tale, hvori hun takkede Mette for hendes engagement som fast gæsteprofessor på Umeå Universitet, og hun kom endvidere ind på deres årlange fælles samarbejde. 

Hvis du ønsker at læse CfU's interview med nyligt tiltrådte Professor Mette Buchardt, tryk her.

Nedenunder ses et udpluk billeder fra den efterfølgende reception: 

Buchardt er på nuværende tidspunkt involveret i det interdisciplinære projekt "FLOW", her repræsenteret ved postdoc på projektet Hui Li og professor Christian Albrekt Larsen fra Institut for Statskundskab, som leder den ene af arbejdspakkerne i projektet.  

Familie og venner var mødt talstærkt op i det nordjyske for at være med til tiltrædelsesforelæsningen og den efterfølgende reception. 

Her ses CfU's Lektor Ole Ravn med Professor Karin Sporre fra Umeå Universitet. 

Den halvlune forårsdag bød på jordbær, vin og chokolade til alles fornøjelse.

Prodekan for forskning på Det Humanistiske Fakultet, Anette Therkelsen, introducerede tiltrædelsesforelæsningen. Buchardts interdisciplinære tiltrædelsesforelæsning tiltrak både studerende og ansatte fra flere institutter og fakulteter.